HSK 5(五级)阅读实战技巧

HSK
 
  Apr 09  •  118080 read 

HSK 5(五级)阅读实战技巧

HSK 5(五级)阅读实战技巧

汉语水平考试五级的阅读分为三个部分:一、完形填空,主要考察考生根据上下文辨析词语或短句的能力;二、选出与试题内容一致的一项,主要考察考生归纳总结的能力;三、选出正确的答案,即真正意义上的阅读理解,从多角度考察考生对所给文章的领悟能力。五级阅读一共45题,答题时间为45分钟。笔者以下面的练习题或真题(原题序号不变)为例逐一分析。

第一部分

最近,科学家们利用植物光合作用的原理,发明了一种人造叶子,它只有一张扑克牌大小,用硅原料制造,内含电子和催化剂。15,只要将这样的叶子放入约3.8升清水中,再放到太阳光下,叶子当中的催化剂就会将水分解成为氢和氧两种元素。而将这些氢气和氧气存入电池当中转化成的电能,可以满足一个家庭一天的用电需求。这项技术目前还处于科研阶段,还远未达到商业16的程度,但已有一些企业对其未来的大规模17表示出很大的兴趣。也许在不久的将来,只需要这样一片小叶子,每一个家庭都可以18电力的自给自足了。

15. A毫无疑问      B可别小看它      C显而易见      D说起来也巧

16. A宣传          B扩大            C开发          D推广

17. A应用          B作用            C运用          D注册

18. A提供          B现实            C实现          D产生

这是一篇被挖了四个“坑儿”的科技短文,我们的任务是把“坑儿”填平,使短文逻辑连贯,语义通顺。

15.“毫无疑问”是十分肯定的意思。可以先陈述一件事儿,然后用“毫无疑问”连接表示没有一点儿疑问。例如,这么龌龊的事毫无疑问不是他干的。“可别小看它”中的中心词是“小看”,也就是“看不起”或“拿……不当回事儿”的意思。“可别小看它”是要强调“不要看不起”,换言之就是要“重视它”或者“拿它当回事儿”的意思。“显而易见”形容事情、道理非常明显,极容易看得清楚。“说起来也巧”中的中心词是“巧(合)”,强调刚好一致或者吻合。本文开篇介绍了一种人造叶子。如果只提“叶子”两个字,给人的第一印象就是小、轻、没什么用等,顺着这个逻辑往下想,一般大家都不会把“叶子”当回事儿。而你通读全文后会发现这“叶子”非同一般,所以第15题要选B,表示要重视它的意思。

16.“宣传”是说明讲解,使大家行动起来的意思。“扩大”就是“放大”的意思,一般和战果、影响、再生产等搭配。“开发”有两层意思,既可以表示对自然资源(荒山、荒地、森林等)进行开采和利用,又可以表示发掘(先进技术和人才等)并加以利用。“推广”是扩大使用范围的意思。我们回过头来再看一下第16题的上下文:这项技术目前还处于科研阶段,说明已经有了这项技术,只不过还不成熟。不需要“开发”技术,而是需要把技术弄成熟了,扩大使用范围,进行“商业推广”。所以文中“还远未达到商业推广”的表述在逻辑上是站得住脚的。本题的C选项,虽然有“商业开发”这个词,但逻辑不通。

17.“应用”就是“使用”;“作用”是对事物产生影响的意思;“运用”是指根据事物的特性加以利用;“注册”是登记以作为根据的意思。根据上下文逻辑,人们希望在未来“大规模使用”这项用人工叶子发电的技术。

18.“提供”可以简单地理解为“给”;“现实”是名词,指客观存在的事;“实现”就不同了,它是动词,表示达成或完成目标、愿望等。“产生”是从已有事物中生出新的事物(如果是“创造”就是想出或做出从未有的事物)。根据短文,“电力的自给自足”是一个目标,而“实现……目标”最为妥当。

综上,四道题的答案为:15.B   16.D  17.A   18.C

第二部分

61.宣纸是一种主要用于中国传统书画创作的纸张。它的寿命可达1000年,而普通纸大约在两三百年后就会因自然老化而破损,新闻纸的寿命则更短,五六十年后就会变黄、发脆。所以,宣纸算是纸中的“老寿星”了。

A.宣纸的寿命很长

B.新闻纸是最高档的纸

C.宣纸多用于广告宣传

D.一般的纸都能保存五六百年

五级阅读第二部分是拿分项,笔者认为它和四级阅读第三部分的出题思路有相似之处,所以答题技巧相同。想要答对答好,就得揣摩出题人的想法。出题人给出的四个选项清晰明了,正确的选项要么用原文直接表述,要么换一种意思相近的说法表述。 而不正确的选项不是一眼就能看到明显的错误,就是根本没有提到。考生不需要用自己的常识去揣摩选项中的答案合不合逻辑,只要没提到,绝不要选。综上,选项B和选项C没有提到,选项D是一眼就能看出错误,文中提到的普通纸和一般的纸表述相近,一个说是两三百年,另一个却说五六百年。只有选项A和短文表述的意思一致。

第三部分

五级阅读的重头戏是第三部分的阅读理解。考生要阅读五篇300字上下的短文,每篇短文有四个问题。阅读量不小。对于阅读速度快,记忆强的考生,建议采取“顺读法”答题。即先通读短文,再按顺序回答问题。一遍答完所有四道题,最后用极短的时间复查一下自己选的答案能否在文中找到出处。要是你每回答一个问题都需要回读短文的话,建议采取“逆读法”答题。即先读问题,再去文中找答案。请看例题:

    有位摄影家,他的作品经常被刊登在国际知名的报刊杂志上,他举办过十几次个人影展,作品也屡次获得国际大奖,当有人问他是如何取得这样的成就时,那位摄影家讲了这样一件事情:

    小时候,他的兴趣非常广泛,也很要强。画画儿、游泳、打篮球,必须样样第一才行,但这当然是不可能的。于是,他心灰意冷,学习成绩一落千丈。父亲知道后,找来一个漏斗和一些玉米种子,让他把手放在漏斗下面接着,然后拿起一粒种子投进漏斗,种子顺着漏斗滑到了他

的手里。父亲投了十几次,他的手中也就有了十几粒种子。接着,父亲又抓起满满的一把玉米粒放到漏斗里面,玉米粒相互挤着,竟一粒也没有掉下来。父亲对他说:“做事情就像往漏斗中投玉米粒一样。假如你每天都能做好一件事,那你每天都会有一粒种子的收获和快乐。可是,当你把所有的事情都挤到一块儿来做,那你连一粒种子也收获不到。”

每个人都渴望成功,不过,“一口吃不成胖子”,成功需要一步一步来。如果你想同时完成很多事情,同时实现很多愿望,事事都想做,事事都去做,那成功很可能将离你而去,成功对你而言,将可能只是美梦一场。

HSK 5(五级)阅读实战技巧 - Cchatty

 

83.关于那位摄影家,可以知道:

A 爱吃玉米       B 事业很成功         C 学习成绩一直很优秀       D 小时候就举办过影展

84.第2 段的“心灰意冷”,最可能是什么意思?

A 失望难过       B 情绪激动        C 沉默不语        D 感到惭愧

85.父亲把满满一把玉米粒放到漏斗里时:

A 漏斗掉在了地上   B 玉米粒被挤碎了   C 玉米粒排列很有规律  D 没有一粒玉米掉下来

86.上文主要想告诉我们什么?

A 兴趣要从小培养 B 要善于听取他人意见 C 成功需要远大的目标 D 应先集中精力做好一件事

 

83.这是一道总结题。短文第一段说了那位摄影家的各种荣誉,所以选则B事业很成功。选项A,C,D要么没提到,要么曲解原文本意。

84.这是一道近义词辨析题。“心灰意冷”是灰心,失望的意思和选项A失望难过要表达的意思相近。选项B情绪激动是一种亢奋的状态,意思相左。C要表达的是一种无语或不说话的情况,D是因为做错某事而心里不安。

85.根据短文描述可以轻易地选到正确的选项D。其它三个选项并不在线。

86.从短文最后一段中“成功需要一步一步来”可知答案为D。

综上,四道题的答案为:83.B   84.A  85.D   86.D

 

最后,笔者想再强调一下:五级阅读考试是有时间压力的,想在考试中有立于不败之地的表现,则需平时的砥砺奋进。

HSK5
HSK5
yuè
阅读
shízhàn
实战
qiǎo
技巧
hàn
汉语
shuǐpíng
水平
kǎoshì
考试
de
yuè
阅读
fēnwéi
分为
sān
fen
部分
  
:
wánxíng
一完形
tiánkòng
填空
  
,
zhǔyào
主要
kǎochá
考察
kǎoshēng
考生
gēn
根据
shàngxiàwén
上下文
biàn
辨析
词语
huò
duǎn
短句
de
néng
能力
èr
xuǎnchū
选出
shì
试题
nèiróng
内容
zhì
一致
de
xiàng
  
,
zhǔyào
主要
kǎochá
考察
kǎoshēng
考生
guī
归纳
zǒngjié
总结
de
néng
能力
sān
xuǎnchū
选出
zhèngquè
正确
de
àn
答案
  
,
zhēnzhèng
真正
意义
shàng
de
yuè
阅读
jiě
理解
  
,
cóng
duōjiǎo
多角度
kǎochá
考察
kǎoshēng
考生
duì
suǒ
gěi
wénzhāng
文章
de
lǐng
领悟
néng
能力
  
HSK5 Level 5 Reading Practice Skills Chinese Proficiency Test Level 5 Reading is divided into three parts: a Gestalt fill-in-the-blank, which mainly examines the candidate's ability to distinguish words or short sentences according to the context, selects an item that is consistent with the content of the test question, and mainly examines the candidate's ability to summarize and summarize Three to select the correct answer, that is, the real sense of reading comprehension, from multiple angles to examine the candidate's ability to understand the given article.
yuè
阅读
gòng
一共
45
45
  
,
答题
shíjiān
时间
wéi
45
45
fēnzhōng
分钟
  
Level 5 reading consists of 45 questions, with a time of 45 minutes.
zhě
笔者
xiàmiàn
下面
liàn
练习题
huò
zhēn
真题
yuán
hào
序号
biànwéi
变为
zhú
逐一
fēn
分析
  
The author takes the following exercise questions or the original question sequence number of the real question as an example to analyze them one by one.
第一
fen
部分
zuìjìn
最近
  
,
xué
科学
jiā
men
yòng
利用
zhí
植物
guāngzuòyòng
光合作用
de
yuán
原理
  
,
míng
发明
le
zhǒng
rénzào
人造
zi
叶子
  
,
zhīyǒu
只有
zhāng
pái
扑克牌
xiǎo
大小
  
,
yòng
guī
yuánliào
原料
zhìzào
制造
  
,
nèihán
内含
diàn
电子
cuīhuà
催化剂
  
Recently, scientists have used the principles of plant photosynthesis to invent an artificial leaf, which is only the size of a playing card, made from silicon raw materials, and contains electrons and catalysts.
15
15
  
,
zhǐyào
只要
jiāng
zhèyàng
这样
de
zi
叶子
fàng
放入
yāo
3  8
3.8
shēng
qīngshuǐ
清水
zhōng
  
,
zài
fàngdào
放到
tàiyangguāng
太阳光
xià
  
,
zi
叶子
dāngzhōng
当中
de
cuīhuà
催化剂
jiù
huì
jiāng
shuǐfèn
水分
xiè
chéngwéi
成为
qīng
yǎng
liǎng
zhǒng
yuán
元素
  
15, as long as such a leaf is placed in about 3.8 liters of clear water, and then put into the sun, the catalyst in the leaf will decompose the water into hydrogen and oxygen.
Ér
jiāng
zhèxiē
这些
qīng
氢气
yǎng
氧气
cún
存入
diànchí
电池
dāngzhōng
当中
zhuǎnhuà
转化
chéng
de
diànnéng
电能
  
,
可以
mǎn
满足
jiātíng
家庭
tiān
de
yòngdiàn
用电
qiú
需求
  
The electricity converted by storing these hydrogen and oxygen in the battery can meet the electricity needs of a family for a day.
Zhèxiàng
这项
shù
技术
qián
目前
hái
chǔ
处于
yán
科研
jiēduàn
阶段
  
,
hái
yuǎn
wèi
dào
达到
shāng
商业
16
16
de
chéng
程度
  
,
dàn
yǒu
xiē
一些
企业
duì
wèilái
未来
de
guī
大规模
17
17
biǎoshì
表示
chū
hěn
de
xìng
兴趣
  
The technology is still in the scientific research stage, far from reaching the level of business 16, but some companies have expressed great interest in its future large-scale 17.
也许
zài
jiǔ
不久
de
jiānglái
将来
  
,
zhī
yào
需要
zhèyàng
这样
piān
xiǎo
zi
叶子
  
,
měi
jiātíng
家庭
dōu
可以
18
18
diàn
电力
de
自给自足
le
  
Perhaps in the near future, with just such a small leaf, every household will be able to be self-sufficient with 18 electricity.
15  A
15.A
háowèn
毫无疑问
B
B
biè
xiǎokàn
小看
C
C
xiǎnérjiàn
显而易见
D
D
shuō
lai
起来
qiǎo
16  A
16.A
xuānchuán
宣传
B
B
kuò
扩大
C
C
kāi
开发
D
D
tuīguǎng
推广
17  A
17.A
yìngyòng
应用
B
B
zuòyòng
作用
C
C
yùnyòng
运用
D
D
zhù
注册
18  A
18.A
gōng
提供
B
B
xiànshí
现实
C
C
shíxiàn
实现
D
D
chǎnshēng
产生
zhè
shì
piān
bèi
le
kēngr  
坑儿
de
科技
duǎnwén
短文
  
,
men
我们
de
rènwu
任务
shì
kēngr  
坑儿
tiánpíng
填平
  
,
shǐ
使
duǎnwén
短文
luóji
逻辑
liánguàn
连贯
  
,
语义
tōngshùn
通顺
  
15.A No doubt B can not underestimate it C Obvious D also coincidentally 16.A publicity B expand C development D promotion 17.A application B role C use D registration 18.A provide B reality C to achieve D production This is a scientific and technological essay that has been dug into four pits, our task is to fill in the pits, so that the short text logic is coherent and semantic.
15
15
  
.
háowèn
毫无疑问
shì
shí
fēn
kěndìng
肯定
de
si
意思
  
15. Undoubtedly, it is a very positive meaning.
可以
xiān
chénshù
陈述
jiàn
shìr  
事儿
  
,
ránhòu
然后
yòng
háowèn
毫无疑问
liánjiē
连接
biǎoshì
表示
méiyǒu
没有
diǎnr  
一点儿
wèn
疑问
  
You can state one thing first, and then use the unquestioned connection to indicate that there is no doubt.
例如
  
,
zhème
这么
chuò
龌龊
de
shì
háowèn
毫无疑问
shi
gàn
de
  
For example, such a dirty thing was undoubtedly not his doing.
biè
xiǎokàn
小看
zhōng
de
zhōngxīn
中心词
shì
xiǎokàn
小看
  
,
jiùshì
就是
kànbu
看不起
huò
dàng
huí
shìr  
事儿
de
si
意思
  
Don't underestimate the central word in it, which is underestimated, that is, the meaning of looking down on or taking things wrong.
biè
xiǎokàn
小看
shì
yào
qiángdiào
强调
yào
不要
kànbu
看不起
  
,
huànyánzhī
换言之
jiùshì
就是
yào
zhòngshì
重视
huòzhě
或者
dāng
huí
shìr  
事儿
de
si
意思
  
Don't underestimate it to emphasize not to look down on it, in other words, to value it or take it seriously.
Xiǎnérjiàn
显而易见
xíngróng
形容
shìqingdàoli
事情道理
fēicháng
非常
míngxiǎn
明显
  
,
róng
容易
kàn
de
qīngchu
清楚
  
Obviously, the description of things is very obvious, and it is very easy to see clearly.
Shuō
lai
起来
qiǎo
zhōng
de
zhōngxīn
中心词
shì
qiǎo
巧合
  
,
qiángdiào
强调
gānghǎo
刚好
zhì
一致
huòzhě
或者
wěn
吻合
  
The central word in the coincidence is coincidence, emphasizing just the same or coincidence.
Běnwén
本文
kāipiān
开篇
jièshào
介绍
le
zhǒng
rénzào
人造
zi
叶子
  
This article begins with an introduction to an artificial leaf.
guǒ
如果
zhī
zi
叶子
liǎng
  
,
gěi
rén
de
第一
yìnxiàng
印象
jiùshì
就是
xiǎoqīng
小轻
méishénme
没什么
yòng
děng
  
,
shùnzhāo
顺着
zhège
这个
luóji
逻辑
wǎng
xià
xiǎng
  
,
bān
一般
jiā
大家
dōu
huì
不会
zi
叶子
dāng
huí
shìr  
事儿
  
If you only mention the two words of leaves, the first impression given to people is that small light is useless, etc., and if you think about it along this logic, generally everyone will not take the leaves seriously.
Ér
tōngdòu
通读
quánwén
全文
hòu
huì
xiàn
发现
zhè
zi
叶子
fēitóngbān
非同一般
  
,
suǒ
所以
15
第15
yào
xuǎn
B
B
  
,
biǎoshì
表示
yào
zhòngshì
重视
de
si
意思
  
And you will find that this leaf is extraordinary after reading through the whole text, so the 15th question should choose B, indicating that you should pay attention to its meaning.
16
16
  
.
xuānchuán
宣传
shì
shuōmíng
说明
jiǎngjiě
讲解
  
,
shǐ
使
jiā
大家
xíngdòng
行动
lai
起来
de
si
意思
  
16. Publicity is the meaning of explaining and explaining, so that everyone can take action.
Kuò
扩大
jiùshì
就是
fàng
放大
de
si
意思
  
,
bān
一般
zhànguǒ
战果
yǐngxiǎng
影响
zài
shēngchǎn
生产
děng
pèi
搭配
  
Expansion is the meaning of enlargement, generally with the effect of the results of the battle reproduction and so on.
Kāi
开发
yǒu
liǎng
céng
si
意思
  
,
可以
biǎoshì
表示
duì
rányuán
自然资源
huāngshān
荒山
huāng
荒地
sēnlín
森林
děng
jìnxíng
进行
kāicǎi
开采
yòng
利用
  
,
yòu
可以
biǎoshì
表示
jué
发掘
xiānjìn
先进
shù
技术
réncái
人才
děng
bìng
jiā
加以
yòng
利用
  
Development has two meanings, which can mean the exploitation and utilization of natural resources such as barren mountains and wasteland forests, and can also mean the exploration and utilization of advanced technologies and talents.
Tuīguǎng
推广
shì
kuò
扩大
shǐyòng
使用
fànwéi
范围
de
si
意思
  
Promotion means to expand the scope of use.
men
我们
huíguò
回过
tóu
lái
zài
kàn
xià
一下
16
第16
de
shàngxiàwén
上下文
  
:
zhèxiàng
这项
shù
技术
qián
目前
hái
chǔ
处于
yán
科研
jiēduàn
阶段
  
,
shuōmíng
说明
jīng
已经
yǒu
le
zhèxiàng
这项
shù
技术
  
,
zhǐbuguò
只不过
hái
chéngshú
成熟
  
Let's go back and look at the context of Question 16: the technology is still in the scientific stage, indicating that the technology is already available, but it is not yet mature.
yào
需要
kāi
开发
shù
技术
  
,
érshì
而是
yào
需要
shù
技术
lòng
chéngshú
成熟
le
  
,
kuò
扩大
shǐyòng
使用
fànwéi
范围
  
,
jìnxíng
进行
shāng
商业
tuīguǎng
推广
  
There is no need to develop technology, but to mature the technology, expand the scope of use, and promote it commercially.
Suǒ
所以
wénzhōng
文中
hái
yuǎn
wèi
dào
达到
shāng
商业
tuīguǎng
推广
de
biǎoshù
表述
zài
luóji
逻辑
shàng
shì
zhàn
de
zhù
jiǎo
de
  
Therefore, the statement in the text that is far from reaching commercial promotion is logically valid.
Běn
本题
de
C
C
xuǎnxiàng
选项
  
,
suīrán
虽然
yǒu
shāng
商业
kāi
开发
zhège
这个
  
,
dàn
luóji
逻辑
tōng
不通
  
The C option of this question, although there is the word commercial development, but the logic does not make sense.
17
17
  
.
yìngyòng
应用
jiùshì
就是
shǐyòng
使用
zuòyòng
作用
shì
duì
shì
事物
chǎnshēng
产生
yǐngxiǎng
影响
de
si
意思
yùnyòng
运用
shì
zhǐ
gēn
根据
shì
事物
de
xìng
特性
jiā
加以
yòng
利用
zhù
注册
shì
dēng
登记
zuòwéi
作为
gēn
根据
de
si
意思
  
17. Application is the use of the effect of the use of the effect on the object of the meaning of the use of the object refers to the use of the registration according to the characteristics of the thing is the meaning of registration as a basis.
Gēn
根据
shàngxiàwén
上下文
luóji
逻辑
  
,
rénmen
人们
wàng
希望
zài
wèilái
未来
guī
大规模
shǐyòng
使用
zhèxiàng
这项
yòng
réngōng
人工
zi
叶子
diàn
发电
de
shù
技术
  
According to the logic of the context, people hope to use this technology that generates electricity from artificial leaves on a large scale in the future.
18
18
  
.
gōng
提供
可以
jiǎndān
简单
xiè
理解
wéi
gěi
xiànshí
现实
shì
míng
名词
  
,
zhǐ
guān
客观
cúnzài
存在
de
shì
shíxiàn
实现
jiù
tóng
不同
le
  
,
shì
dòng
动词
  
,
biǎoshì
表示
chéng
达成
huò
wánchéng
完成
biāo
目标
yuànwàng
愿望
děng
  
18. Provision can be simply understood as giving reality is a noun, referring to the objective existence of things to achieve different realizations, it is a verb, indicating the desire to achieve or complete the goal, etc.
Chǎnshēng
产生
shì
cóng
yǒu
shì
事物
zhōng
shēngchū
生出
xīn
de
shì
事物
guǒ
如果
shì
chuàngzào
创造
jiù
shì
xiǎng
chū
huò
zuòchū
做出
cóngwèi
从未
yǒude
有的
shì
事物
  
To arise is to give birth to something new from what is already there, if it is to create, to conceive or make something that has never existed.
Gēn
根据
duǎnwén
短文
  
,
diàn
电力
de
自给自足
shì
biāo
目标
  
,
ér
shíxiàn
实现
biāo
目标
zuìwéi
最为
tuǒdang
妥当
  
According to the essay, self-sufficiency in electricity is a goal, and it is most appropriate to achieve it.
Zèngshàng
综上
  
,
dào
de
àn
答案
wéi
  
:
15  B16  D17  A18  C
15.B16.D17.A18.C
èr
第二
fen
部分
61
61
  
.
xuānzhǐ
宣纸
shì
zhǒng
zhǔyào
主要
yòng
用于
zhōngguó
中国
chuántǒng
传统
shūhuà
书画
chuàngzuò
创作
de
zhǐzhāng
纸张
  
In summary, the answers to the four questions are: 15. B16. D17. A18. C Part II 61.Rice paper is a kind of paper mainly used for the creation of traditional Chinese paintings and calligraphy.
de
shòumìng
寿命
1000
1000
nián
  
,
ér
tōng
普通
zhǐ
yuē
大约
zài
liǎngsānbǎi
两三百
nián
hòu
jiù
huì
yīn
rán
自然
lǎohuà
老化
ér
sǔn
破损
  
,
xīnwénzhǐ
新闻纸
de
shòumìng
寿命
gēng
duǎn
  
,
liùshí
五六十
nián
hòu
jiù
huì
biàn
huáng
cuì
发脆
  
Its life span can reach 1000 years, while ordinary paper will be damaged by natural aging after about two or three hundred years, and the life of newsprint is even shorter, and it will turn yellow and brittle after fifty or sixty years.
Suǒ
所以
  
,
xuānzhǐ
宣纸
suànshì
算是
zhǐ
zhōng
de
lǎoshòuxīng
老寿星
le
  
Therefore, rice paper is an old life star in paper.
A
A
  
.
xuānzhǐ
宣纸
de
shòumìng
寿命
hěn
cháng
B
B
  
.
xīnwénzhǐ
新闻纸
shì
zuì
gāodǎng
高档
de
zhǐ
C
C
  
.
xuānzhǐ
宣纸
duō
yòng
用于
guǎnggào
广告
xuānchuán
宣传
D
D
  
.
bān
一般
de
zhǐ
dōu
néng
bǎocún
保存
liùbǎi
五六百
nián
yuè
阅读
èr
第二
fen
部分
shì
fēnxiàng
分项
  
,
zhě
笔者
rènwéi
认为
四级
yuè
阅读
sān
第三
fen
部分
de
chū
出题
思路
yǒu
xiāng
相似
zhī
chǔ
  
,
suǒ
所以
答题
qiǎo
技巧
xiāngtóng
相同
  
A. The life of rice paper is very long B. News paper is the highest grade paper C. Rice paper is mostly used for advertising D. General paper can be saved for five or six hundred years The second part of the fifth level reading is to take the sub-item, the author believes that it has similarities with the fourth level reading of the third part of the question, so the answering skills are the same.
Xiǎng
yào
duì
答对
hǎo
  
,
jiù
de
chuǎi
揣摩
chū
出题
rén
de
xiǎng
想法
  
If you want to answer correctly, you have to figure out the idea of the person who asked the question.
Chū
出题
rén
gěi
chū
de
xuǎnxiàng
选项
qīng
清晰
míngliǎo
明了
  
,
zhèngquè
正确
de
xuǎnxiàng
选项
yàome
要么
yòng
yuánwén
原文
zhíjiē
直接
biǎoshù
表述
  
,
yàome
要么
huàn
zhǒng
si
意思
xiāngjìn
相近
de
shuō
说法
biǎoshù
表述
  
The four options given by the author are clear and concise, and the correct option is either expressed directly in the original text or in a similar way.
Ér
zhèngquè
正确
de
xuǎnxiàng
选项
shi
yǎn
jiù
néng
kàndào
看到
míngxiǎn
明显
de
cuò
错误
  
,
jiùshì
就是
gēnběn
根本
méiyǒu
没有
dào
提到
  
Incorrect options are either obviously wrong at a glance or are not mentioned at all.
Kǎoshēng
考生
yào
需要
yòng
自己
de
chángshí
常识
chuǎi
揣摩
xuǎnxiàng
选项
zhōng
de
àn
答案
不合
luóji
逻辑
  
,
zhǐyào
只要
méi
dào
提到
  
,
jué
绝不
yào
xuǎn
  
Candidates do not need to use their common sense to figure out whether the answers in the options are logical or not, as long as they are not mentioned, they should never choose.
Zèngshàng
综上
  
,
xuǎnxiàng
选项
B
B
xuǎnxiàng
选项
C
C
méiyǒu
没有
dào
提到
  
,
xuǎnxiàng
选项
D
D
shì
yǎn
jiù
néng
kànchū
看出
cuò
错误
  
,
wénzhōng
文中
dào
提到
de
tōng
普通
zhǐ
bān
一般
de
zhǐ
biǎoshù
表述
xiāngjìn
相近
  
,
shuō
shì
liǎngsānbǎi
两三百
nián
  
,
lìng
quèshuō
却说
liùbǎi
五六百
nián
  
In summary, option B and option C are not mentioned, option D is at a glance to see the error, the ordinary paper mentioned in the text and the general paper expression are similar, one says two or three hundred years, the other says five or six hundred years.
Zhīyǒu
只有
xuǎnxiàng
选项
A
A
duǎnwén
短文
biǎoshù
表述
de
si
意思
zhì
一致
  
Only option A and the phrase are expressed in the same sense.
sān
第三
fen
部分
yuè
阅读
de
zhòngtóu
重头戏
shì
sān
第三
fen
部分
de
yuè
阅读
jiě
理解
  
The highlight of the third part of the fifth reading is the reading comprehension of the third part.
Kǎoshēng
考生
yào
yuè
阅读
piān
300
300
shàngxià
上下
de
duǎnwén
短文
  
,
měipiān
每篇
duǎnwén
短文
yǒu
wèn
问题
  
Candidates are required to read five essays of 300 words or more, each with four questions.
Yuè
阅读
liáng
xiǎo
  
The amount of reading is not small.
Duì
对于
yuè
阅读
速度
kuài
  
,
记忆
jiàng
de
kǎoshēng
考生
  
,
jiàn
建议
cǎi
采取
shùn
读法
答题
  
For candidates with fast reading speed and strong memory, it is recommended to take the reading method to answer the questions.
xiān
tōngdòu
通读
duǎnwén
短文
  
,
zài
àn
shùn
顺序
huí
回答
wèn
问题
  
That is, read through the short text first, and then answer the questions in order.
biàn
wán
suǒyǒu
所有
dào
  
,
zuìhòu
最后
yòng
duǎn
de
shíjiān
时间
chá
复查
xià
自己
xuǎn
de
àn
答案
néngfǒu
能否
zài
wénzhōng
文中
zhǎodào
找到
chūchù
出处
  
Answer all four questions at once, and finally use a very short time to review whether the answer you choose can find a source in the text.
Yàoshi
要是
měi
huí
回答
wèn
问题
dōu
yào
需要
huí
dòu
duǎnwén
短文
de
huà
  
,
jiàn
建议
cǎi
采取
读法
答题
  
If you need to read back the short text for each question you answer, it is recommended to use the reverse reading method to answer the question.
xiān
dòu
wèn
问题
  
,
zài
wénzhōng
文中
zhǎo
àn
答案
  
That is, read the question first, and then look for the answer in the text.
Qǐng
kàn
例题
  
:
yǒu
wèi
shèyǐng
摄影
jiā
  
,
de
zuòpǐn
作品
jīngcháng
经常
bèi
kāndēng
刊登
zài
guó
国际
zhīmíng
知名
de
bàokān
报刊
zhì
杂志
shàng
  
,
bàn
举办
guò
shí
十几
rén
个人
yǐngzhǎn
影展
  
,
zuòpǐn
作品
屡次
huò
获得
guó
国际
jiǎng
大奖
  
,
dāng
yǒurén
有人
wèn
shì
如何
取得
zhèyàng
这样
de
chéngjiù
成就
shí
  
,
wèi
那位
shèyǐng
摄影
jiā
jiǎng
le
zhèyàng
这样
jiàn
shìqing
事情
  
:
xiǎoshíhou
小时候
  
,
de
xìng
兴趣
fēicháng
非常
guǎngfàn
广泛
  
,
hěn
yàoqiáng
要强
  
Please look at the example: there is a photographer whose work is often published in internationally renowned newspapers and magazines, who has held more than a dozen solo film exhibitions and whose works have won many international awards, and when asked how he achieved such an achievement, the photographer told the story of how he was very interested as a child.
Huàhuàr  
画画儿
yóuyǒng
游泳
lánqiú
篮球
  
,
必须
yàngyàng
样样
第一
cái
háng
  
,
dàn
zhè
dāngrán
当然
shì
néng
可能
de
  
Painting children swimming and playing basketball must be the first, but of course this is impossible.
shì
于是
  
,
xīnhuīlěng
心灰意冷
  
,
xué
学习
chéng
成绩
luòqiānzhàng
一落千丈
  
As a result, he was discouraged and his academic performance plummeted.
qīn
父亲
zhīdào
知道
hòu
  
,
zhǎo
lái
lòudǒu
漏斗
xiē
一些
玉米
zhǒngzi
种子
  
,
ràng
shǒu
把手
fàngzài
放在
lòudǒu
漏斗
xiàmiàn
下面
jiēzhāo
接着
  
,
ránhòu
然后
zhǒngzi
种子
tóu
jìn
lòudǒu
漏斗
  
,
zhǒngzi
种子
shùnzhāo
顺着
lòudǒu
漏斗
huá
dào
liǎo
de
shǒu
手里
  
When the father found out, he found a funnel and some corn seeds, asked him to put his hand under the funnel and then picked up a seed and threw it into the funnel, and the seed slid down the funnel into his hand.
qīn
父亲
tóu
le
shí
十几
  
,
de
shǒuzhōng
手中
jiù
yǒu
le
shí
十几
zhǒngzi
种子
  
My father cast it a dozen times, and he had more than a dozen seeds in his hands.
Jiēzhāo
接着
  
,
qīn
父亲
yòu
zhuā
抓起
mǎnmǎnde
满满的
玉米粒
fàngdào
放到
lòudǒu
漏斗
miàn
里面
  
,
玉米粒
xiāng
相互
zhāo
  
,
jìng
méiyǒu
没有
diào
xiàlái
下来
  
Then, my father grabbed a handful full of corn kernels and put them in the funnel, and the corn kernels squeezed each other, and not a single grain fell.
qīn
父亲
duì
shuō
  
:
zuò
shìqíng
事情
jiù
xiàng
wǎng
lòudǒu
漏斗
zhōngtóu
中投
玉米粒
yàng
一样
  
My father said to him: Doing things is like throwing corn kernels into a funnel.
Jiǎ
假如
měitiān
每天
dōu
néng
zuòhǎo
做好
jiàn
shì
  
,
měitiān
每天
huì
yǒu
zhǒngzi
种子
de
shōuhuò
收获
kuài
快乐
  
If you can do one thing well every day, then you will have a seed harvest and happiness every day.
shì
可是
  
,
dāng
suǒyǒu
所有
de
shìqing
事情
dōu
dào
kuàir  
块儿
lái
zuò
  
,
lián
zhǒngzi
种子
shōuhuò
收获
dào
  
But when you squeeze everything together, you won't get a single seed.
Měige
每个
rén
dōu
wàng
渴望
chénggōng
成功
  
,
guò
不过
  
,
kǒu
chī
chéng
pàngzi
胖子
  
,
chénggōng
成功
yào
需要
lái
  
Everyone is eager to succeed, but one bite can't make a fat person, and success needs to come step by step.
guǒ
如果
xiǎng
tóngshí
同时
wánchéng
完成
hěnduō
很多
shìqíng
事情
  
,
tóngshí
同时
shíxiàn
实现
hěnduō
很多
yuànwàng
愿望
  
,
shìshì
事事
dōu
xiǎng
zuò
  
,
shìshì
事事
dōu
zuò
  
,
chénggōng
成功
hěn
néng
可能
jiāng
ér
  
,
chénggōng
成功
duì
éryán
而言
  
,
jiāng
néng
可能
zhǐshì
只是
měimèng
美梦
cháng
  
If you want to accomplish a lot of things at the same time, realize a lot of wishes at the same time, want to do everything, do everything, then success is likely to leave you, and success for you may be just a dream.
83
83
guān
关于
wèi
那位
shèyǐng
摄影
jiā
  
,
可以
zhīdào
知道
  
:
A
A
ài
chī
玉米
B
B
shì
事业
hěn
chénggōng
成功
C
C
xué
学习
chéng
成绩
zhí
一直
hěn
yōuxiù
优秀
D
D
xiǎoshíhou
小时候
jiù
bàn
举办
guò
yǐngzhǎn
影展
84
84
2
第2
duàn
de
xīnhuīlěng
心灰意冷
  
,
zuì
néng
可能
shì
shénme
什么
si
意思
  
?
83 About the photographer, you can know: A love corn B career is very successful C academic performance has always been excellent D when I was a child I held a film festival 84 The second paragraph of the discouragement, most likely what does it mean?
A
A
shīwàng
失望
nánguò
难过
B
B
qíng
情绪
dòng
激动
C
C
chén
沉默不语
D
D
gǎndào
感到
cánkuì
惭愧
85
85
qīn
父亲
mǎnmǎn
满满
玉米粒
fàngdào
放到
lòudǒu
漏斗
shí
  
:
A
A
lòudǒu
漏斗
diào
zài
le
shang
地上
B
B
玉米粒
bèi
suì
le
C
C
玉米粒
páiliè
排列
hěn
yǒu
guī
规律
D
D
méiyǒu
没有
玉米
diào
xiàlái
下来
86
86
shàngwén
上文
zhǔyào
主要
xiǎng
gào
告诉
men
我们
shénme
什么
  
?
A disappointed sad B emotional agitation C silence D ashamed 85 father put a full handful of corn kernels into the funnel: A funnel fell to the ground B corn kernels were squeezed C corn kernels arranged very regularly D No grain of corn fell down 86 Above mainly want to tell us what?
A
A
xìng
兴趣
yào
cóngxiǎo
从小
péiyǎng
培养
B
B
yào
shàn
善于
tīng
听取
rén
他人
jiàn
意见
C
C
chénggōng
成功
yào
需要
yuǎn
远大
de
biāo
目标
D
D
yìng
xiān
zhōng
集中
jīng
精力
zuòhǎo
做好
jiàn
shì
83
83
  
.
zhè
shì
dào
zǒngjié
总结
  
A interest to cultivate from an early age B to be good at listening to the opinions of others C Success requires a lofty goal D should first concentrate on doing a good job 83.
Duǎnwén
短文
第一
duàn
shuō
le
wèi
那位
shèyǐng
摄影
jiā
de
zhǒng
各种
róng
荣誉
  
,
suǒ
所以
xuǎn
B
B
shì
事业
hěn
chénggōng
成功
  
The first paragraph of the essay talks about the various honors of the photographer, so the career of the choice B is very successful.
Xuǎnxiàng
选项
A
A
  
,
C
C
  
,
D
D
yàome
要么
méi
dào
提到
  
,
yàome
要么
jiě
曲解
yuánwén
原文
běn
本意
  
Options A, C, and D either do not mention it or misinterpret the original text.
84
84
  
.
zhè
shì
dào
一道
jìn
近义词
biàn
辨析
  
84. This is a synonym problem.
Xīnhuīlěng
心灰意冷
shì
huīxīn
灰心
  
,
shīwàng
失望
de
si
意思
xuǎnxiàng
选项
A
A
shīwàng
失望
nánguò
难过
yào
biǎo
表达
de
si
意思
xiāngjìn
相近
  
Discouragement is discouragement, and the meaning of disappointment is similar to the meaning of option A disappointed sadness.
Xuǎnxiàng
选项
B
B
qíng
情绪
dòng
激动
shì
zhǒng
kàngfèn
亢奋
de
zhuàngtài
状态
  
,
si
意思
xiāngzuǒ
相左
  
Option B is a state of agitation with opposite meanings.
C
C
yào
biǎo
表达
de
shì
zhǒng
无语
huò
shuōhuà
说话
de
qíngkuàng
情况
  
,
D
D
shì
yīnwèi
因为
zuòcuò
做错
mǒushì
某事
ér
xīnli
心里
ān
不安
  
C is trying to express a situation of speechlessness or non-speech, and D is upset because he has done something wrong.
85
85
  
.
gēn
根据
duǎnwén
短文
miáoshù
描述
可以
qīng
轻易
xuǎn
dào
zhèngquè
正确
de
xuǎnxiàng
选项
D
D
  
85. The correct option D can be easily selected according to the description of the essay.
其它
sān
xuǎnxiàng
选项
bìng
zàixiàn
在线
  
The other three options are not online.
86
86
  
.
cóng
duǎnwén
短文
zuìhòu
最后
duàn
zhōng
chénggōng
成功
yào
需要
lái
zhī
可知
àn
答案
wéi
D
D
  
86. Success from the last paragraph of the essay requires step by step to know that the answer is D.
Zèngshàng
综上
  
,
dào
de
àn
答案
wéi
  
:
83  B84  A85  D86  D
83.B84.A85.D86.D
zuìhòu
最后
  
,
zhě
笔者
xiǎng
zài
qiángdiào
强调
xià
一下
  
:
yuè
阅读
kǎoshì
考试
shì
yǒu
shíjiān
时间
压力
de
  
,
xiǎng
zài
kǎoshì
考试
zhōng
yǒu
bàizhī
立于不败之地
de
biǎoxiàn
表现
  
,
píngshí
平时
de
砥砺
fènjìn
奋进
  
In summary, the answers to the four questions are: 83. B84. A85. D86. Finally, the author would like to emphasize that the five-level reading test has time pressure, and if you want to have an invincible performance in the exam, you need to work hard at the time.
>
3
0
Responses • 0
0/2000
More